Bečka kavana

u goste dovodi > > > >

... austrijskog pisca Eliasa Hirschla

koji će 12. 10. nastupiti u Splitu (Kazališna Kavana), a 13. 10. u Trogiru (gradska knjižnica).

Osnovna ideja projekta Bečka kavana jest približavanje strane, u svojim počecima austrijske književnosti, splitskoj i široj publici. Nadalje, strani autori i autorice upoznavat će tijekom svojega trodnevnog boravka u Dalmaciji prostor, ljude i vraćati se u svoju zemlju bogatiji za čitav panoptikum zajedničkih iskustava proživljene umjetnosti. U srži projekta bit će prezentacija i integracija sadržaja kroz razgovore književnika, prevoditelja, voditelja i publike s namjerom kulturnog bogaćenja svih uključenih.

Info textRead more

Dolaskom sezone sklonit ćemo se iz centra grada i našu baznu lokaciju – Kavanu Central, prepustiti buci i bujicama turista. Da bismo zadržali dosadašnji ugođaj, selimo u prostor sličnog ambijenta koji će nam omogućiti da uživamo u literarnim poslasticama, selimo u Kazališnu Kavanu. Smještena u samom srcu umjetničkog i kulturnog života Splita, u stogodišnjoj zgradi HNK – Kazališna kavana mjesto je susreta umjetnika raznih profila i svih onih koji vole kulturu.

Najstarija splitska kavana, smještena u srcu grada, savršeno je mjesto za provođenje multikulturalnog projekta Bečka kavana i predstavljanje šarolike lepeze gostujućih književnika i književnica. Kavana je mijenjala imena, pa je tako na početku bila Botega di Kafe, Troccoli, Švicarska kavana, Cafe dei Signori, hotel Matić, Central…, kako su se mijenjali njeni voditelji i vlasnici – mletački kafetijer, talijanski trgovac, njemački ugostitelj i brojni splitski uglednici. U svim promjenama, ostajala je kulturno, društveno i političko okupljalište koje je imalo i svoj Stol Splićana, Stol umjetnika i Stol mudraca, na kojima su se raspravljala gradska zbivanja i krojila sudbina Splita. Najstarija splitska kavana sada je potpuno preuređena po uzoru na hotel Central iz Beča, a između ostalog, prva u svijetu poslužuje kavu iz jedne male bečke pržionice pod zaštitom UNESCO-a. Zbog posebnog ambijenta koji nudi u oživljavanju međunarodne tradicije, kavana Central bit će i središnje mjesto okupljanja i predstavljanja projekta Bečka kavana.

Scroll to Top