Osnovna ideja projekta Korijeni  je prezentacija i poticanje integracije kroz umjetnost. Mnogi umjetnici, a među njima i pisci i spisateljice, žive i rade van zemlje svoga porijekla: život u „tuđoj“ zemlji uvijek je izazov, bilo da se radi o prvoj ili drugoj generaciji doseljenika, bilo da se radi o sasvim običnom preseljenju kao posljedici profesionalnih ili emotivnih poticaja, ili  onih drastično egzistencijalističkih kao posljedici političkih ili ratnih zbivanja.

 

Kako izgleda potraga za identitetom u izmještenosti, daleko od naučenog, naslijeđenog, poznatog? Kako umjetnici, književnici i književnice doživljavaju život u egzilu, što o njemu pišu i promišljaju, kojim jezikom pišu, kako se na osnovu brojnih literarnih djela utječe na asimilaciju drugih, na integraciju s domicilnim stanovništvom i okruženjem te kako literatura pomaže u izgradnji boljeg multikulturalnog društva – doznat ćemo provedbom ovog projekta, kroz seriju gostovanja utjecajnih pisaca i spisateljica, kao i ostalih umjetnika.

Read more

       The basic concept of the Roots Project is presentation and encouragement of integration through art. Many artists, including writers, live and work away from their homeland: life in a country other than your own has always been a challenge, whether it relates to the first or the second generation of immigrants, an absolutely simple relocation as a consequence of professional or emotional impulses, or those of a drastically existentialist nature, resulting from political or war situations.

Read more

Scroll to Top